Stakla

Toplinska zaštita je glavna funkcija izolacijskih stakla, koja mogu biti sastavljena od dvije ili više staklenih ploča. Razmak između ploča može biti od 6, 9, 12 i 16 mm, dok je međuprostor ispunjen plinom (argon) koji dodatno smanjuje koeficijent propuštanja topline Ug. Od gubitka plina na obodu stakla štiti topli distantni profil i dvofazno brtvljenje od plastičnih masa.

Izolacijska stakla pružaju optimalnu toplinsku izolaciju i znatnu uštedu na grijanju. Ukoliko se traži bolja zaštita od sunca istovremeno sa zaštitom od hladnoće i topline, onda se upotrebljava staklo sa posebnim premazom. Od vrste zaštite koja se zahtjeva i estetskog izgleda koji se želi, zavisi koje će se vrste stakla upotrijebiti.

Pored toplinske izolacije izolacijsko staklo pruža i bolju zaštitu od buke, ukoliko se koriste različite vrste i debljine stakla.

Standardna debljina stakla koja se koristi iznosi 4, 6 i 8 mm. Može se proizvoditi i troslojno izolacijsko staklo sa ukupnom debljinom od 40 mm. Od opterećenja vjetrom i površine stakla zavisi koja će se debljina stakla upotrijebiti. Što je koeficijent propuštanja topline Ug niži, to je bolja toplinska izolacija. Dok se za zvučnu izolaciju Rw koriste različite vrste i debljine stakla.

Dvoslojno staklo 24 mm

Debljina: 4 – 16 – b4 mm
Ispuna: Argon
Ug: 1,1 W/m²K
Rw: 34 dB

Troslojno staklo 40 mm

Debljina: 4 – 12 – b4 – 12 – b4 mm
Ispuna: Argon 
Ug: 0,7 W/m²K
Rw: 36 dB

Ornament stakla

Ornament stakla su dekorativna stakla koja se dobivaju tako što se tokom proizvodnje prozirnog “float” stakla mustra uzorka utiskuje na jednu ili obje strane. Postoji mnogo vrsta ornament stakala, većinom u debljini od 4 mm. Prozirnost stakla zavisi od gustoće i strukture ornamenta.

Ornament stakla se najčešće primjenjuju na mjestima gdje je poželjno neprozirno staklo koje ipak propušta dovoljno svjetlosti. Većinom se koriste za ostakljivanje ulaznih vrata, pregradnih sobnih vrata, vrata kuhinjskih elemenata, radionica, garaža, kupaonskih prozora.